zondag 23 januari 2011

Glad ijs

Als je beweert dat er voor culturele organisaties veel kansen liggen om zich ondernemender te gedragen, begeef je je al snel op glad ijs: je speelt rechtse politici in de kaart, die van mening zijn dat er flink op kunstsubsidies gekort kan worden.

Toch denk ik dat een aantal culturele organisaties nog veel te winnen heeft bij professionalisering van de bedrijfsvoering en vermenging met commerciële activiteiten. Maar er zal ook altijd een deel van de kunstensector blijven dat niet zonder kunstsubsidies kan bestaan. Dat geldt voor innovatieve, experimenterende kunst. Daar is niet direct een markt voor, maar ze is wel de bron van vernieuwing en continuïteit in de kunstwereld in het algemeen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben geneigd mee te gaan met de Amerikaanse gedachte dat je creatief wordt van zelf je hoofd boven water houden. Ook zou het zo kunnen zijn dat de drijfveer om toch werkelijk je droom na te streven wel zo groot moet zijn, dat je dan ook werkelijk goed presteert.
De creatieve uitingen van mensen blijven altijd bestaan, ook als je het niet financieel stimuleert.
En laat culturele organisaties zichzelf maar professionaliseren in de bedrijfsvoering. En laten ze zich dan vooral helpen door zeer creatieve mensen :)

KADIJK cultuur zei

Bedankt voor je reactie! Ik ben benieuwd wie je bent.