maandag 12 augustus 2013

Leonardo Festival, 26 en 27 oktober

KADIJK cultuur is bezig met de organisatie van het Leonardo Festival. Een festival over 'serendipiteit' op  za 26 en zo 27 oktober in MuzyQ te Amsterdam.



Vinden wat je niet zoekt: dat is de essentie van het begrip serendipiteit. Veel baanbrekende ontdekkingen kwamen onverwacht en door toevalligheden tot stand. Zoals bijvoorbeeld de ontdekking van Amerika door Christopher Columbus of de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming. Het heeft te maken met het vermogen om creatief te denken en oog te hebben voor ogenschijnlijk onbelangrijke observaties; met de gave om toevalligheden op intelligente wijze te combineren. Deze eigenschappen worden vaak toegeschreven aan fundamentele wetenschappers en autonome kunstenaars. Hoe belangrijk is serendipiteit in wetenschap en de kunst? Kunnen we ons erin trainen? Is serendipiteit datgene wat goede kunstenaars en wetenschappers gemeenschappelijk hebben en waarin ze elkaar kunnen vinden en versterken?

Tegenwoordig is serendipiteit ook hot in Silicon Valley, waar gesproken wordt over ‘engineering serendipity’, omdat het zou leiden tot hoogstaande innovatie. Ook informatieprofessionals houden zich bezig met serendipiteit. Het associatief zoeken door van link naar link te springen wordt steeds meer belemmerd door uiterst doelmatige zoekmachines die op basis van je zoekprofiel voorkomen dat je buiten je persoonlijke belangstellingssfeer raakt. Wat lopen we daardoor mis?

Al deze vragen komen aan de orde tijdens het Leonardo Festival. We onderzoeken serendipiteit in concerten, lezingen, discussies en in workshops op het gebied van muziek, zang, instrumenten bouwen, componeren, tekenen, koken, wetenschapsbeoefening en informatiekunde.

In die workshops willen we serendipiteit zoveel mogelijk stimuleren. Dat lijkt een onmogelijke opgave: hoe kun je op zoek gaan naar hetgeen je juist niet zoekt? We proberen in elk geval om de voorwaarden zo optimaal mogelijk te maken waaronder serendipiteit kan ontstaan. Een aantal workshops richt zich speciaal op kinderen, die misschien wel de grootste sterren zijn op het gebied van serendipiteit. Zij hebben het vermogen zonder plan aan het werk te zijn terwijl het toch steeds weer leidt tot een bevredigend resultaat.

Het festival rond serendipiteit hoort bij de muziektheatervoorstelling Het Oog van Leonardo door Egon Kracht & The Troupe. Deze voorstelling is gebaseerd op het leven en werk van Leonardo da Vinci en is een ode aan ogenschijnlijk nutteloze creativiteit. Zonder dat Da Vinci er expliciet naar op zoek was, stuitte de Italiaanse alleskunner uit de Renaissance steeds weer op inzichten waardoor de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn.

Elke festivaldag wordt afgesloten met een uitvoering van Het Oog van Leonardo. Zie www.hetoogvanleonardo.nl.

Wil je meer weten over het Leonardofestival?
Wil je een workshop geven die past bij het thema serendipiteit?
Heb je andere ideeën voor het festival?

Neem contact op met Christie de Wit van KADIJK cultuur
e-mail: christiedewit@xs4all.nl of telefoon: 06 27050035

Kijk voor meer info ook op www.facebook.com/serendipiteit

Geen opmerkingen: